Meny
Varukorg 0

VAL AV SUP BRÄDA

 HUR SVÅRT ÄR STAND UP PADDLING?

 En del av det som tilltalar med stand up paddling är att det är en relativt enkel aktivitet att lära sig för människor i alla åldrar och kondition. Om du kan stå upp på land, så kan du "stand up paddle". Variabler som vind, chopp och bredden på din bräda kommer att bidra till utmaningar som kan göra din SUP upplevelse svårare. På grund av sin mångsidighet, är SUP en sport/aktivitet som kommer att fortsätta växa men din skicklighetsnivå.

HUR MYCKET VIKT KAN EN SUP BRÄDA HÅLLA?

 Det beror helt på SUP brädans volym. SUP brädor, som människor, kommer i alla former och storlekar. Vissa brädor är breda och korta, vissa långa och smala.

VOLYM: En paddlebrädas volym, anges i liter och ger en indikation på brädans förmåga att flyta med tyngd på den. Ju högre volym, desto mer vikt vill den stödja. En kort bräda kan ha en hög volym, om den är bred och tjock. På samma sätt kan en lång bräda ha en låg volym om den är smal och tunn. Detta innebär att en person som väger 90 kilo, som vill använda sin SUP bräda till surfning bör välja en kort, lättmanövrerad bräda med en hög volym.

VIKTKAPACITET: Alla SUP brädor har en viktgräns, som finns att finna i produkt specifikationen på suplifeadventure.se. Det är viktigt att veta vikt kapaciteten eftersom om Du är för tung för en bräda, kommer den att ligga lägre i vattnet och därmed vara svårare att paddla.

 

 Nybörjare vill vanligtvis ha en bräda med mer volym, eftersom det ger ytterligare stabilitet och kan stödja mer tyngd. Som en riktlinje kan du använda dig av denna formel nedan för att få en uppskattning av hur mycket volym Du bör ha i en bräda.

  • NYBÖRJARE - Din vikt i (kg) x 2 (ex 90kg x 2 = 180 liter)
  • MEDEL NIVÅ - Din vikt i (kg) x 1,7
  • AVANCERAD - Din vikt i (kg) x 1,3
 Bräd designers har förstått att stand up paddling är en aktivitet som tilltalar alla storlekar av människor. De vet också att många börjar med paddling för att gå ner i vikt och för att öka konditionen. Många paddlare gillar också  att paddla med sina barn eller hundar på brädan. Det finns brädor som tillverkas som har tillräcklig volym för att bära upp 180 kilo. Allt eftersom populariteten för SUP växer, så gör utvalet det också.
VILKEN STORLEK PÅ SUP BRÄDAN BÖR JAG VÄLJA?
 Först bör du finna ut av vilken typ av vatten du oftast kommer att paddla i. Det finns en del saker att överväga som din egen storlek, dina mål och om du har planer att dela brädan med någon annan. Brädans storlek påverkar både glid och stabilitet. Den allmänna tumregeln är att bredden är lika med stabilitet, längd främjar glid.
 Att surfa vågor i havet eller racing på en lugn sjö är mycket olika stilar av paddling och kräver olika längd på brädan för bästa utförande. Också att tänka på är att en hård bräda är svårare att transportera och tar mer plats att förvara hemma, vilket gör uppblåsbara SUPs populära då de är enkla att ta med oansett om Du tar bil, buss, tåg, cykel går eller önskar att ta med den på flyget på Din semester.
  •  KORTA BRÄDOR (Under 9'): Perfekt för surfing. Korta brädor är mer lättmanövrerad än långa brädor. Brädor gjorda för barn är vanligtvis omkring 8'' lång.
  • MEDIUM BRÄDOR (9' till 12'): Idealiska till all-around användning på lugna sjöar och i bränningar.
  • LÅNGA BRÄDOR (12,6' eller 14'): Perfekt till racing eller touring. Långa brädor är snabbare än korta och medellånga brädor och brukar gå rakare. Om Du är intresserad av racing eller touring, behöver Du en lång bräda för att hänga med i konkurrensen eller för att kunna ha bra fart om Du paddlar en längre strecka.

 

PLATTVATTEN: Om Du paddlar på plattvatten så vill en längre bräda med väldigt lite rocker hjälpa Dig glida genom vattnet snabbare. Rocker är hur mycket en bräda kurvar uppåt från nos till svans när man tittar på brädan från sidan, så om Du paddlar på plattvatten vill Du ha relativt lite rocker på Din bräda, så en plattare bräda.  Längre, plattare brädor svänger inte lika lätt vilket gör dem enklare att paddla rakt med. Generellt gäller att ju grövre vatten desto mindre blir Din förmåga att balansera, vilket ger mer behov för en bredare bräda.

 SUP SURFING: Om Du surfar med en kortare bräda, 10' och under, så är den lättare att svänga med och Du kan reagera snabbare för att göra Dig redo för nästa våg. De kortare brädorna är också lättare att bära och lättare att lasta på Din bil. För att surfa, så bör man generellt välja så kort bräda som man kan hantera, vilket innebär att ju mer erfaren Du är med vågkunskap, balans och paddelteknik, desto kortare bräda kan Du använda. Om Du just har börjat surfa, välj en något längre bräda.

PADDLA MEDVINDS: Om Du gillar att paddla medvinds på en blåsig dag, är Ditt bästa val en relativt längre bräda med mer nos-rocker. En SUP bräda med mycket rocker kommer att köra över stora dyningar,men kan vara något trögare på plattvatten. Plattare brädor, utan rocker, glider bra på plattvatten men kan vara svår att svänga i vågor.

SUP RACING: Om Du vill börja med SUP racing, kan Du skaffa en redan beprövad massproducerad race bräda för att komma igång. De flesta race har antingen en 12'6 eller 14' division och Du kan med en sådan bräda vara konkurrenskraftig i klassen utan att fastna i "den med störst bräda vinner" racet. Storleken, vikten och priset på en massproducerad bräda är också mer rimlig.

WHITEWATER ELLER NEDSTRÖMS ÄLVPADDLING: För denna typ av paddling bör Du hålla Dig borta från epoxy brädor. De kommer lätt att spricka och ta in vatten väldigt snabbt. Många whitewater paddlare använder uppblåsbara SUP brädor för att ta sig ner älven, dock finns möjligheten att det går hål på den. De flesta uppblåsbara SUPs är alltför bouncy för att få den rätta "surfkänslan" som de flesta Whitewater paddlare önskar. Plastic SUPs är praktiskt taget oförstörbara men mycker tyngre och svårare att manövrera.

 

 Det är många faktorer att tänka på när Du väljer rätt bräda. Ju större SUP bräda, desto mer stabil, men i surf förhållande desto svårare är det att svänga. Paddlare med surf erfarenhet brukar välja mindre brädor, medan de som just börjat paddla i plattvatten förmodligen föredrar en längre och bredare bräda. Vikt och höjd bör också spela en roll - ju mer en person väger, desto större bräda. Ju längre en person är, desto mer stabil behöver brädan vara eftersom tyngdpunkten blir högre.

 Som nämnts ovan, kan inte en bräda ge Dig 100% i alla situationer, så ta reda på vad Du önskar med Din paddling och välj en bräda som ägnar sig mest till det.