Meny
Varukorg 0

VAL AV SUP PADDEL

 Val av lämplig paddel kommer att göra Din tid på vattnet roligare och mer avslappnat. Den bästa SUP paddeln bör vara lätt nog för Dig att använda hela dagen och stark nog att hantera de förhållanden Du hamnar i. Den ska vara bekväm, med rätt grepp och längd för att Du ska kunna njuta av Din tid på vattnet.

Så vad gör en paddel bra?

 En del har för avsikt att enbart surfa vågor med sin paddel, då används vanligtvis en kortare paddel eller en del som möjligen vill ha en paddel för touring/race paddling och kan därför behöva en längre paddel, så att han/hon kan ta längre kraftigare paddeldrag, så önskar man att göra båda delarna så kan man antingen köpa två paddlar eller köpa en justerbar paddel.

HANDTAG(Handle): SUP paddlars handtag är antingen ergonomiskt utformad för att passa din hand eller en mer rak " T "-formad känsla. Det ergonomiska handtaget är mer populär, men en del personer föredrar det traditionella " T "-formade greppet.

SKAFT(Shaft): Skaftet är den viktigaste delen av paddeln, den kan vara gjord av aluminium, glasfiber, kolfiber och ibland kevlar. Skillnaden materialet gör är ganska dramatiskt, det vanligaste materialet är kolfiber vilket karakteristiskt ger paddeln en styvhet. Glasfiber är den billigare, mer budgetmatrial används som oftast böjer mer och gör att paddeln blir mjukare i dragen. Aluminium (en mjuk metal) paddelskaft blir stel till viss omfattning, men kan vara tung och så småningom böjas eller knäckas i två. Kevlar är ett högt tänjbart material 5 gånger starkare än stål på lika viktbasis och har ett högt stötmotstånd, likväl presterar den mycket likt kolfiber.

BLAD & STORLEK (Blade & Size): SUP paddlars blad storlekar kan variera kraftigt från stora till små, ett stort blad kommer att tränga undan mer vatten i paddeltaget och erbjuda mer kraft om så önskas men i händerna på en nybörjare kan göra honom/henne inaktiv med skuldervärk i dagar.

  • Liten blad-storlek är idealisk för paddlare med en liten kroppsbyggnad.
  • Medelstora blad passar dem med en genomsnittlig kroppsbyggnad och passar de allra flesta paddlare.
  • Stora blad är idealiskt val för den större, mer vältränade paddlaren.